|
Studium chování přírodních tepelně izolačních materiálů
Kostlánová, Jana ; Balíková, Jitka (oponent) ; Zach, Jiří (vedoucí práce)
Práce se zabývá studiem chování přírodních tepelně izolačních a akustických materiálů se zaměřením na vláknité izolační materiály. Významná část textu je věnována sledování environmentálních aspektů, které jsou spojeny se získáváním vstupních surovin a výrobou izolačních materiálů. V práci jsou také popsány různé druhy vláknitých izolačních materiálů, které se běžně využívají ve stavebnictví. Cílem praktické části této práce je posouzení vlivu kvality vstupních vláken pocházejících ze zemědělství na výsledné užitné vlastnosti izolantů. Posouzení je provedeno na základě praktického stanovení vybraných fyzikálních a mechanických vlastností těchto materiálů.
|
|
Příprava běžného pečiva s přídavkem alternativních mouk
UHLÍŘOVÁ, Lenka
Tématem bakalářské práce je výroba běžného pečiva za použití alternativních mouk. Použity byly výliskové mouky čtyř druhů olejnin (len setý, konopí seté, tykev olejná, ostropestřec mariánský). V literární části je definováno běžné pečivo dle legislativy, základní a pomocné suroviny k této výrobě a technologie výroby. Dále jsou popisovány rostliny, ze kterých byl zpracován přídavek k pšeničné mouce. Praktická část se zabývá výrobou 5 druhů pšeničných bulek, z nichž 4 druhy jsou obohaceny o 5 % mouky z výlisků semen výše uvedených rostlin. Následovalo senzorické hodnocení bulek dle deskriptorů, měření ztráty hmotnosti bulek pečením, množství polyfenolických látek a antioxidační aktivita.
|
|
Uplatnění alternativních rostlinných mouk pro výrobu chleba
VÍTKOVÁ, Věra
Literární přehled diplomové práce se zabývá významností chleba v jídelníčku, nutričním složením a vlivem nadměrné konzumace na zdraví člověka. Část obsahu je zaměřena na suroviny, jež jsou součástí výzkumu snažící se obohatit tuto potravinu bez negativního projevu na technologické vlastnosti těsta a senzorické změny výrobku. V praktické části jsou aplikovány mouky z výlisků tykve olejné, ostropestřce mariánského, konopí setého a lnu olejného do standardní receptury pšeničnožitného chleba v množství 5 a 10 %. 18 vyrobených chlebů bylo usušeno, rozemleto a podrobeno laboratorním analýzám s následným porovnáním s původním pšeničnožitným vzorkem. V laboratorních podmínkách bylo měřeno množství celkových polyfenolů, antioxidační aktivita a obsah dusíkatých látek. Aplikací výše zmíněných mouk bylo dosaženo znatelného nutričního obohacení vzorků bez negativního vlivu na technologické vlastnosti těsta.
|
| |
|
Studium chování přírodních tepelně izolačních materiálů
Kostlánová, Jana ; Balíková, Jitka (oponent) ; Zach, Jiří (vedoucí práce)
Práce se zabývá studiem chování přírodních tepelně izolačních a akustických materiálů se zaměřením na vláknité izolační materiály. Významná část textu je věnována sledování environmentálních aspektů, které jsou spojeny se získáváním vstupních surovin a výrobou izolačních materiálů. V práci jsou také popsány různé druhy vláknitých izolačních materiálů, které se běžně využívají ve stavebnictví. Cílem praktické části této práce je posouzení vlivu kvality vstupních vláken pocházejících ze zemědělství na výsledné užitné vlastnosti izolantů. Posouzení je provedeno na základě praktického stanovení vybraných fyzikálních a mechanických vlastností těchto materiálů.
|
|
Pěstování lnu setého (\kur{Linum usitatissimum} L.) a jeho potravinářské a nepotravinářské využití
JAKŠOVÁ, Marie
V historii lidstva je len veden jako jedna z nejstarších kulturních plodin. Jeho blahodárné účinky a široké spektrum využití znali již staří Egypťané. V roce 650 př. Kr. Hippokrates lněné semínko používá v léčbě. Lněné semínko je modře kvetoucí plodina a pěstuje se především v chladnějších oblastech světa. Využitelnost lnu spočívá především v produkci stonku a semene. Cílem mé bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši na technologii pěstování lnu a jeho potravinářské a nepotravinářské využití. Ve své bakalářské práci se věnuji historii lnu, botanické charakteristice a morfologii rostliny, nárokům na prostředí, odrůdám, hubení škůdců a plevelů, ochraně proti chorobám, agrotechnice a hnojení. Dále se zde věnuji způsobu sklizně a technice rosení, posklizňové úpravě, kvalitě produktu a také potravinářskému a nepotravinářskému využití.
|
|
Porovnání energetických a izolačních vlastností vybraných rostlinných materiálů
BOUBERLE, Josef
Práce se zabývá posouzením vhodnosti rostlinných materiálů pro využití v energetice a v izolačních materiálech ve stavebnictví zejména z pohledu trvale udržitelného rozvoje. Příroda produkuje velké množství surovin, které je možné s malým energetickým vkladem různě použít ať již k výrobě alternativních zdrojů energií nebo ve stavebnictví. Také porovnává současný dostupný sortiment produktů na trhu v České republice, zejména v izolačních materiálech a jejich možností a vhodnosti použití ve stavebnictví.
|
|
Multiinstrumentální analýza vlivu kademnatých iontů na vybrané odrůdy lnu setého
Kryštofová, O. ; Baloun, J. ; Húska, D. ; Diopan, V. ; Shestivska, V. ; Zítka, O. ; Adam, V. ; Macek, Tomáš ; Macková, M. ; Havel, L. ; Kizek, R.
Multiinstrumentální analýza vlivu kademnatých iontů na vybrané odrůdy lnu setého byla provedena chromatografickými, spektrometrickými a elektrochemickými metodami, a vykázala významné rozdíly ve tvorbě obranných sloučenin.
|
| |
| |